fbpx
Search
Generic filters
Search
Generic filters

Lessen in moderne zoekmachine optimalisatie: site aanmelden

11. Aanmelden site bij zoekmachines en zoekdirectories

11.1 Aanmelden bij zoekdirectories

Zoekdirectories spelen een belangrijke rol bij het optimaliseren van de site. Zoekdirectories zijn sites waarbij niet via het invullen van zoekwoorden maar via het volgen van een hiërarchie van rubrieken of categorieën wordt gezocht. Als we bijvoorbeeld een nieuwe band voor onze auto willen vinden, typen we in de zoekmachine eenvoudigweg: “nieuwe band auto”. In een zoekdirectory specificeren we onze zoekvraag via het aanklikken van allerlei links. In de belangrijke zoekdirectory www.dmoz.nl, bijvoorbeeld, kiezen we achtereenvolgens de vier keuzes Webwinkelen:Vervoermiddelen:Autos:Accessoires en Onderdelen. Een andere bekende zoekdirectory is www.startpagina.nl.

Zoekmachines bepalen automatisch welke sites n.a.v. welke zoekopdrachten getoond gaan worden. Bij zoekdirectories echter, bepaalt de persoon die zijn/haar site wil aanmelden zélf welke categorie geschikt is. Zoekdirectories worden meestal bemand door vrijwilligers die een bepaalde categorie onder hun beheer hebben genomen. Deze editors beoordelen dan vervolgens handmatig of de aangeboden site al dan niet geschikt is voor hun categorie. Dit levert over het algemeen betere pagina’s op dan zoekmachines die kunnen genereren. In vergelijking met zoekmachines zijn zoekdirectories echter toch een stuk minder populair. Desalnietemin is het iedere websitebouwer aan te raden zijn/haar site ook bij de zoekdirectories aan te melden. Daar zijn twee belangrijke redenen voor:

 Ten eerste is de kwaliteit van het verkeer naar een zoekdirectory superieur aan die van zoekmachines. Door het selectiesysteem van de zoekdirectory komen er op de pagina uiteindelijk veel meer mensen die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in uw product of dienst. Bij zoekmachines is dat veel minder het geval. Marketing-technisch gezegd is de zogenaamde ‘conversion rate’ (conversie getal) van bezoekers afkomstig van zoekdirectories aanzienlijk groter dan die afkomstig van zoekmachines. 

Ten tweede, zoals hiervoor beschreven onder Link Populariteit, zijn zoekmachines erg ‘happig’ op links naar uw site. M.n. als deze links voorkomen op pagina’s die ook iets met de belangrijkste onderwerpen van uw site te maken hebben. Zoekdirectories zijn daar van nature uitstekend voor geschikt. Bovendien is het zo dat zoekmachines vaak samenwerken met zoekdirectories. Google werkt bijvoorbeeld samen met www.dmoz.org en beschouwt deze directory als betrouwbaar startpunt voor z’n spiderwerk. Vanuit verschillende bronnen wordt gemeld dat links opgenomen in deze dmoz-zoekdirectory zelfs extra door Google gewaardeerd worden. Andere zoekmachines hebben hun eigen samenwerkingsverbanden met weer andere zoekdirectories. Yahoo! gebruikt zijn eigen directory.

Voor wat betreft aanmelding bij dmoz zijn een aantal zaken handig om te weten. Allereerst kan het heel lang duren voordat de site is opgenomen in de betreffende dmoz-directory. Dit heeft te maken met het feit dat er te weinig editors zijn om de enorme hoeveelheid werk dat er op hun af komt, te doen. Extra werk ontstaat vaak doordat de site in een verkeerde categorie wordt aangeboden. Dit kost veel extra tijd, want de Editor moet de aangeboden pagina dan doorsturen naar een andere directory, waar opnieuw reviewing moet plaatsvinden, etc. Het is dus belangrijk om tijd te besteden aan het vinden van de juiste categorie voor uw site. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor anderen. Bij de verschillende categorieën is daartoe een ‘omschrijving’ van de categorie opgenomen. Dmoz geeft algemene richtlijnen waar de pagina aan moet voldoen. Lees deze. Indien een pagina wordt afgewezen krijgt u hier geen bericht van. 

11.2 Aanmelden bij zoekmachines

Daar de zoekmachine uiteindelijk de plaats is waar u met uw site gevonden wilt worden is een goede aanmelding bij zoekdirectories van cruciaal belang. Er bestaat speciale software om dit voor u te doen, of u kunt een gespecialiseerd bedrijf benaderen om dit voor u uit te voeren. Beide methodes zijn echter niet aanbevelenswaardig omdat u voor dit cruciale onderdeel afhankelijk bent van anderen. Nu u de site zo goed heeft geoptimaliseerd wilt u ook de finishing touch in eigen hand houden. En zoveel verschillende zoekmachines gebruiken we in Nederland niet. Hierbij een paar ingangen voor aanmelding:

Google.nl
Ilse.nl
Lycos.nl
nl.altavista.com
track.nl
yahoo.nl

Voor wat betreft het gebruik van zoekmachines heeft Checkit in samenwerking met onderzoeksbureau R&M Interactive in 2004 wat getallen gepubliceerd. Deze getallen zijn het resultaat van een relatieve kleine steekproef (zo’n duizend ondervraagden), maar geven waarschijnlijk toch een aardig beeld:

  okt. 2004 (%) febr. 2004 (%)
Google 74 68
Ilse 14 17
MSN 3 4
Altavista 2 2
Yahoo 4 1
Lycos 0 1

Als u uw site bij deze zoekmachines aanmeldt, heeft u de belangrijkste gehad.

Voordat u tot aanmelding overgaat, zorg dat uw site helemaal picobello in orde is. Geduld is ook hier een schone zaak. Controleer bijvoorbeeld of alle verwijzingen goed werken. Lees verder aandachtig de aanwijzingen die de verschillende zoekmachines geven. U hoeft niet alle pagina’s van uw site aan te melden. Kies er maximaal drie: uw index.HTML, uw sitemap.html en eventueel nog een derde zeer belangrijke pagina. De zoekmachine ontdekt de rest dan automatisch ook (als er tenministe een koppeling heenligt). Indien u niet wilt dat de zoekmachine robot vanaf de door u aangemelde pagina verder door uw site ‘spidert’, kunt u dat via een metatag in de betreffende pagina aangeven:

<meta name=“ROBOTS” Content=“INDEX, NOFOLLOW”>

Op deze manier wordt de pagina wel geïndexeerd, maar de uitgaande links verder niet gevolgd. Als u wel uw gehele site geïndexeerd wilt hebben, neemt u de volgende code op alle pagina’s op:

<meta name=“ROBOTS” content=“INDEX, FOLLOW”>

Scroll naar top