fbpx

Social media strategie

5 tips voor uw sociale media strategie

Of u nu een eenmanszaak heeft of werkt in een bedrijf met 20.000 medewerkers, u heeft een strategie nodig voor sociale media. Steeds meer mensen maken gebruik van Twitter, Facebook en andere netwerken, daarom is de tijd rijp om sociale media een integraal onderdeel te maken van uw marketingstrategie.

1. Claim overal uw naam

De sociale mediawereld beperkt zich niet tot Facebook en Twitter. U zult ook bij Google+ en LinkedIn uw naam vast willen leggen. Zorg ervoor dat u inhaakt op de categorieën, genres of professionele groepen die de sites aanbieden, omdat deze u helpen geloofwaardigheid te creëren bij klanten en goed zijn voor SEO (zoekmachineoptimalisatie).

Zelfs wanneer u niet de resources op kunt brengen om een Google+ of LinkedIn pagina te onderhouden, is het verstandig om ze alvast op te stellen zodat u alvast de link heeft en voor uw bedrijf relevante resultaten worden getoond wanneer een potentiële klant een zoekopdracht naar uw bedrijfsnaam uitvoert.

2. Hanteer een maandelijks plan met heldere doelstellingen

Bedenk een heldere doelstelling voor wat u wilt bereiken met sociale media. Wilt u klanten van dienst zijn, meer sales genereren, meer bezoek voor uw website of een combinatie van deze drie? Schrijf vervolgens een plan waarin deze doelstellingen per maand beschreven staan en ken hier de benodigde resources aan toe. Als u meer wilt verkopen via Facebook, Twitter en LinkedIn, moet uw verkoopteam snel getraind worden in het gebruik van deze tools.

3. Vind een manier waarop resultaten gemeten kunnen worden

Plannen is zinloos zonder manier om resultaten te meten. Krijg daarom tools als Google Analytics en Hootsuite onder de knie. Google Analytics laat u gratis bezoekers op uw site volgen. Met de tool kunt precies zien hoeveel bezoekers naar de site van uw bedrijf zijn gekomen via LinkedIn, Twitter en Facebook. Google heeft Analytics onlangs een make-over gegeven om ook realtime trackingdata te tonen. Google Analytics laat u zien hoeveel mensen naar uw site zijn gekomen via Twitter, maar niet via welke campagne (althans nog niet op dit moment, later dit jaar brengt Twitter een eigen analytics tool uit). Voor beginners is Klout een goede manier om te meten hoe effectief uw bezigheden op gebied van sociale media zijn. De site biedt een aantal praktische suggesties hoe u dit zou kunnen verbeteren.

Hootsuite is de beste gratis tool om meerdere social media platforms te beheren. Een professionele account kost 6 dollar per maand waarmee je meer dan vijf verschillende profielen kunt beheren. Hoewel ondersteuning voor Google+ ontbreekt, smeken gebruikers erom. Alternatieven voor Hootsuite zijn SayitSocial (10 dollar voor 15 profielen) en SocialVolt (voor grotere bedrijven, vanaf 250 dollar). Beiden hopen ergens begin 2012 ondersteuning voor Google+ te kunnen bieden.

Als uw bedrijf echt een flink budget heeft, kunt u kiezen voor Adobe’s SocialAnalytics. Deze tool kost ongeveer 15.000 euro per jaar, maar daarmee kunt u precies zien hoe bezoekers naar uw site komen en wie daarvan uiteindelijk een aankoop doen waardoor u eenvoudig een ROI-cijfer aan de inzet kunt koppelen. Voor sommigen is dit de meerprijs van een dergelijke tool waard. Door veel tijd te besteden aan handmatige rapporten in Google Analytics kunt u bijna hetzelfde bereiken, maar alleen als percentages en niet in harde cijfers. Ook kunt u in Hootsuite meerdere accounts over meerdere kanalen monitoren, maar het detail hierin laat te wensen over. De tool van Adobe stelt u in staat om scherpe, top-down monitoring van social media te doen in één dashboard zonder dat u complexe rapporten hoeft aan te maken om simpele vragen te beantwoorden.

4. Durf uit te besteden

Voor kleine en middelgrote bedrijven is mankracht duur. Het is daarom aanlokkelijk om personeel dat normaal sales of klantenservice doet los te laten op social media. Toch kunt u deze mensen beter laten doen waar ze goed in zijn: producten of diensten verkopen en klanten helpen. Hier komt uitbesteden om de hoek kijken.

Neem alstublieft niet elke zelfbenoemde social media expert of consultant even serieus, aangezien iedereen zichzelf zo kan noemen. Vraag ze voor wie ze hebben gewerkt, welke resultaten ze hebben behaald en hoe ze hun resultaat meten – vragen die ze eenvoudig moeten kunnen beantwoorden als ze hun werk correct verstaan.

5. Voeg sociale media links toe aan online en print media

Vergeet na het aanmaken van uw sociale media profielen niet ze toe te voegen aan uw visitekaartjes, brochures, flyers en ander publicatiemateriaal. Voeg de links toe aan uw eigen website en andere webresources van uw bedrijf. Als u een eigen Facebook-naam wilt hebben in plaats van een URL met cijfers en letters, claim deze dan bij Facebook. Google+ is hierin een stukje problematischer, waardoor de geprinte link voor tastbare media te lang zal zijn. Handiger is om uw klanten er simpelweg op te wijzen dat u op Google+ te vinden bent. Hopelijk lost Google dit probleem snel op in 2012.

Uiteindelijk zult u zien dat uw inzet resultaat gaat opleveren. Belangrijk is dat u dit resultaat ook weet te meten, zodat u de (maandelijkse) planning hier op kunt afstellen.

Scroll naar top