Hoe maak je een contentstrategie in vier eenvoudige stappen?

Start met het opstellen van een contentplan en verken hoe je jouw contentstrategie kunt ontwikkelen.

Zonder inhoud kom je nergens. Het klinkt misschien hard, maar het is absoluut waar. Alles wat je ziet, is inhoud. Van de artikelen op je blog, je Google Ads-advertenties, je landingspagina’s tot de belettering op de leaseauto’s. Alles is inhoud. Maar hoe kun je succesvolle contentmarketing inzetten voor jouw bedrijf? Door je inhoud te integreren in een solide contentstrategie. Een goede strategie bestaat uit vier stappen, die je vervolgens combineert met je digitale marketingmiddelen. De juiste boodschap, gericht op de juiste doelgroep op het juiste moment! Ontdek hoe je jouw inhoud kunt opnemen in een solide mediaplan en communicatiekalender.

Wat is een contentstrategie?

Een contentstrategie omvat het beheer van alle content die je creëert en bezit. Het is een essentieel onderdeel van een marketingplan, waarin je jouw marketingactiviteiten beschrijft om groei te realiseren in termen van meer leads, hogere omzet en een grotere naamsbekendheid. Dit omvat onder andere blogs, video’s, e-mails naar klanten, flyers en afbeeldingen op je website. Alles wat je produceert om met je klanten te communiceren, valt onder content. Het gezegde ‘Content is king’ wordt door veel bedrijven nageleefd. Echter, content alleen is niet voldoende om klanten aan te trekken; je moet er ook actief iets mee doen.

Daarom is een contentstrategie noodzakelijk. Deze strategie wordt vervolgens vertaald naar een contentplan.

Het is mogelijk dat je hebt gehoord hoe belangrijk contentcreatie is voor de groei van je bedrijf, maar zonder doel en strategie zul je niet de gewenste groei bereiken. Of je nu net begint met contentmarketing of al een tijdje dezelfde aanpak gebruikt, het is verstandig om je contentstrategie en communicatieplan opnieuw te bekijken. Op die manier zorg je ervoor dat je content up-to-date, innovatief en krachtig is.

Je hebt namelijk meer concurrentie dan ooit tevoren. Volgens het Content Marketing Institute besteden de meest succesvolle B2B-marketeers vanaf 2018 40% van hun budget aan contentmarketing, een stijging van 1% ten opzichte van 2017.

Om een voorsprong op de concurrentie te krijgen én te behouden, is het belangrijk om een solide en slim content marketingplan te hebben. Een contentstrategie waarin je alles vastlegt en een contentplan waarin je je content als een communicatiekalender weergeeft. Contentmarketing helpt bedrijven bij het genereren van meer (en relevanter) websiteverkeer en nieuwe leads.

Denk er eens over na: met één artikel dat vindbaar is in de zoekmachine en een goede CTA erin, zul je een constante stroom van websitebezoekers en leads genereren voor jouw bedrijf.

In vier stappen een contentstrategie in elkaar zetten

Bij DVB Digital ondersteunen wij bedrijven bij het optimaliseren van hun content. Dit doen wij door gezamenlijk een strategie en plan voor de content te ontwikkelen. Hiervoor hebben wij vier stappen geïdentificeerd die naadloos op elkaar aansluiten en samen een contentstrategie vormen. Als een puzzelstukje. Dit puzzelstukje past vervolgens perfect binnen jouw algehele digitale marketingstrategie. Een contentstrategie is namelijk nooit compleet, je ontdekt voortdurend nieuwe doelgroepen, ontwikkelt nieuwe producten en/of diensten en breidt op die manier de puzzel steeds verder uit.

Stap 1: de juiste boodschap

De correcte boodschap, op het juiste moment aan de juiste doelgroep en via de juiste kanalen. Dit zijn de vier fundamenten waarop je een contentstrategie kunt baseren. Met een goed opgezette contentstrategie kun je altijd aan deze vier fundamenten voldoen. Laten we bij het begin beginnen: de juiste boodschap. Maar wat is precies die boodschap? Om een goede contentstrategie te ontwikkelen, beginnen we hier.

Wat is de boodschap die je wilt overbrengen? Heb je nagedacht over de missie en visie van je bedrijf? Misschien heb je deze al lang geleden opgeschreven. Zijn ze nog steeds actueel of is het tijd voor een update? Wat wil je uitstralen met je bedrijf? Welke doelgroep wil je bereiken? En wat wil je dat zij uiteindelijk denken? Met andere woorden, hoe ga je content gebruiken om je naamsbekendheid te vergroten. Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen. Om een goede contentstrategie te ontwikkelen, is het belangrijk om, zoals we eerder al hebben geschreven, eerst na te denken over de juiste boodschap. Als je net begint met je bedrijf, ga dan eens brainstormen. Zorg ervoor dat je altijd een (digitaal) notitieboekje bij je hebt. Je weet nooit wanneer je inspiratie krijgt of wanneer je een goed gesprek hebt met iemand in de branche die je misschien inspireert. Is je bedrijf al groter en heb je personeel of collega’s? Ga dan eens in gesprek met de collega’s van marketing en/of sales. Zij kunnen je vast veel vertellen over het contact met klanten.

 • Brainstormen
 • Notitieboekje mee (mag uiteraard ook digitaal zijn)
 • Informatie bij collega’s uitvragen
 • Welke boodschap vertellen concurrenten

Heb je een product of dienst in een branche met meerdere concurrenten? Kijk eens naar wat je concurrenten communiceren. Denk je dat er een contentstrategie achter zit? Natuurlijk moet je niet zomaar dingen overnemen, maar het kan je misschien wel inspireren voor jouw unieke boodschap.

Het is belangrijk om de juiste boodschap op het juiste moment over te brengen. Dit is de basis van inbound marketing, een vorm van marketing waar content en een contentstrategie essentieel zijn. We hebben uitgebreid geschreven over inbound marketing, als je hier meer over wilt weten..

Stap 2: tegen de juiste doelgroep

De boodschap in je contentstrategie is duidelijk. Nu is het tijd voor de volgende stap: de juiste doelgroep. Wie behoort precies tot deze juiste doelgroep? Wie heeft interesse in jouw product of dienst? Zijn het voornamelijk vrouwen of mannen? Zijn ze jong of wat ouder? Zoals je kunt zien, zijn er veel vragen die je kunt stellen als het gaat om de juiste doelgroep. Hoe kom je erachter wie jouw juiste doelgroep is?

Het is belangrijk om deze vragen eerst te beantwoorden. Dit zal je helpen bij je contentstrategie. Als de mensen in je doelgroep wat ouder zijn, kunnen sommige kanalen misschien niet geschikt zijn (hierover meer in de volgende stap). Om erachter te komen wie jouw juiste doelgroep is, kun je het beste in gesprek gaan met je bestaande klanten. Heb je nog geen klanten? Probeer dan in gesprek te gaan met potentiële klanten. Als je net een bedrijf bent gestart, heb je een kans gezien in de markt. Anders was je immers nooit begonnen. Je hebt waarschijnlijk al een idee van wie je potentiële klanten zijn. Zoek ze op en ga het gesprek met ze aan. Gebruik hiervoor je eigen netwerk, bekijk je vrienden op Facebook of je contacten op LinkedIn. Wie van deze mensen zou je kunnen vragen voor een kop koffie?

Welke vragen kun je deze mensen dan precies stellen? We geven je graag vijf vragen om mee te beginnen…

 • Wat is jouw leeftijd en welke opleiding heb je afgerond?
 • Wat is jouw functie en bij welk soort bedrijf ben je werkzaam?
 • Hoe blijf je op de hoogte van nieuwe informatie over de producten of diensten die je gebruikt?
 • Maak je gebruik van sociale media kanalen en zo ja, welke?
 • Op welke manier geef je de voorkeur aan communicatie met andere partijen? (telefonisch, via e-mail, persoonlijk).

Natuurlijk zijn er nog tal van andere vragen die je kunt stellen om een goed inzicht te krijgen in je doelgroep. In ons artikel over buyer persona’s gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we je ook voorbeeldvragen. Door goed na te denken over je doelgroep versterk je je contentstrategie aanzienlijk en wordt het makkelijker om de juiste boodschap aan de juiste doelgroep over te brengen.

Het doel van je contentstrategie is om je doelgroep te overtuigen. Je wilt potentiële klanten omzetten in daadwerkelijke klanten. Nu je weet wie je doelgroep is en wat ze willen horen, is het belangrijk dat je je echt in hen verplaatst.

Jij bent al overtuigd van je product of dienst, anders was je immers nooit met het bedrijf begonnen of er gaan werken. In je contentstrategie is het belangrijk dat je extern gaat denken en niet te veel intern, vanuit je product of dienst. Wat is het probleem dat je potentiële klant ervaart en hoe kan jouw product of dienst dit probleem oplossen? Je doelgroep maakt in eerste instantie keuzes op basis van emotie. Denk maar eens aan jezelf, je bent misschien gefrustreerd omdat je niet goed kunt plannen met de digitale agenda die je nu gebruikt. Misschien ben je af en toe boos omdat je afspraken mist door de slecht werkende digitale agenda. Dat is de emotie! Wat is nu de volgende stap? Je gaat op zoek naar een beter alternatief. Waarschijnlijk begin je die zoektocht online, je doet een zoekopdracht in Google. Dit is het begin van je klantreis. In stap 4 ‘Op het juiste moment’ gaan we verder in op deze klantreis.

Stap 3 Via de juiste kanalen

Welke kanalen ga je gebruiken om de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste doelgroep over te brengen? Nu je weet welke boodschap je wilt overbrengen en aan wie, is het belangrijk om te bepalen via welke kanalen je dit gaat doen. De keuze van kanalen hangt af van je doelgroep. Is je doelgroep wat ouder? Dan is het misschien niet verstandig om Instagram te gebruiken. Heb je een zakelijk product of dienst? Dan is LinkedIn wellicht het meest geschikte kanaal om je boodschap te verspreiden.

Laten we eens kijken naar de verschillende kanalen en de leeftijd van de gebruikers op deze kanalen. Met deze kennis kun je je contentstrategie aanpassen en je alleen richten op de juiste kanalen.

Heb je voornamelijk visuele content in de vorm van video’s of fotografie? Dan zijn YouTube en Instagram perfecte platforms om deze content te delen. Het is belangrijk om te kijken naar je doelgroep en het juiste kanaal te kiezen dat daarbij past. Ons advies is om te kiezen voor de eerste methode, zodat je zeker weet dat je content de juiste doelgroep bereikt. Content kan namelijk aangepast worden naar verschillende vormen, zoals het omzetten van een video naar een blogartikel of andersom. Wil je meer weten over het maken van content? Dat vertellen we je hieronder.

Stap 4: Op het juiste moment

De juiste boodschap, op het juiste moment tegen de juiste doelgroep en via de juiste kanalen. Dit is de zin waarmee we dit artikel zijn begonnen. Dit zijn de vier pijlers waarop we een contentstrategie baseren. We hebben alle elementen behandeld, behalve het juiste moment. Wat is nu het juiste moment?

Ik denk dat we dit met een heel praktisch voorbeeld duidelijk kunnen maken. Het is midden mei en je publiceert de volgende gesponsorde post op je social media kanalen:

Zoals je zelf kunt vermoeden is dit een voorbeeld van een boodschap op het verkeerde moment! Het is midden mei, mensen zijn nog niet bezig met het kopen van een kerstboom. Ongetwijfeld vertel je wel de juiste boodschap, richt je je tot de juiste doelgroep en gebruik je het juiste kanaal, maar je doet het op het verkeerde moment..

Hoe kun je ervoor zorgen dat dit niet gebeurt? Je moet je afvragen wanneer jouw doelgroep op je product zit te wachten. Een kerstboom is natuurlijk een zeer seizoensgebonden product. Misschien is jouw product of dienst niet sterk gebonden aan een seizoen en kun je dit het hele jaar door onder de aandacht brengen.

Laten we nogmaals teruggaan naar het voorbeeld van de digitale agenda. We hebben dit probleem beschreven in stap 2. Er ontstond emotie omdat je niet goed kon werken met de digitale agenda en je ging op zoek naar een betere oplossing. Dat was het begin van de klantreis. Wat is dat precies, de klantreis? De reis van probleem naar oplossing. Kun jij met jouw bedrijf tijdens deze klantreis potentiële klanten de juiste inhoud aanbieden? Als je een aanbieder bent van een digitale agenda, zie je al dat dit niet seizoensgebonden is.

Doelstellingen in jouw contentplan maken

Nu je de basis hebt gelegd met de vier puzzelstukken, is het tijd om je contentstrategie in de praktijk te brengen. Een essentieel onderdeel van contentmarketing en het opstellen van een contentstrategie is het bepalen van je doel of doelstelling voor je content. Je weet nu immers wat je gaat doen (stap 1), voor wie (stap 2), via welk kanaal (stap 3) en op welk moment (stap 4). Nu is het moment aangebroken om je doelen en doelstellingen vast te stellen.

Stel jezelf de vraag: “Met welk doel maak ik mijn content?” Wil je meer verkeer naar je website genereren? Wil je hoger in de zoekresultaten van Google komen en zo organisch beter vindbaar zijn? Misschien wil je juist meer inschrijvers voor je nieuwsbrief en gebruik je een call-to-action waarin je je websitebezoekers oproept om zich in te schrijven.

Je kunt verschillende doelen en doelstellingen aan je contentstrategie koppelen.

Denk aan:

 • Verhogen van website bezoekers
 • Verhogen bezoekduur van de website
 • Verlagen van de bounceratio
 • Nieuwsbrief inschrijvers verhogen
 • Volgers op social media uitbreiden

Natuurlijk neem je deze doelstellingen op in je contentkalender, zodat je precies weet wat je wilt bereiken. Dankzij de content en de bijbehorende contentstrategie kun je deze doelen behalen. Zorg er daarnaast voor dat je je doelstellingen specifiek formuleert. Met welk percentage wil je het aantal bezoekers op je website verhogen? En is dat haalbaar met de content die je produceert, of heb je meer zoekwoorden nodig om voldoende verkeer naar je website te genereren.

Sommige marketingmanagers die werken met een communicatiekalender, starten met het bepalen van het doel in stap één van het ontwikkelen van een contentstrategie. Als je echter niet weet voor wie je schrijft, via welk kanaal en met welke boodschap, zul je merken dat je doelstellingen na het doorlopen van die stappen opnieuw moeten worden aangepast.

Meetbaar maken van jouw doelstellingen

Het is van groot belang om doelen meetbaar te maken, vooral voor (content) marketeers. Bijvoorbeeld, binnen Google Ads kun je duidelijk zien wat je investeert en wat je daarvoor terugkrijgt. Door doelen meetbaar te maken, kun je deze effectief bespreken met je management team of een Decision Making Unit (DMU). Met behulp van Google Analytics en het instellen van doelen, kun je precies bijhouden wat jouw contentplan oplevert voor jouw bedrijf. Daarnaast kun je bezoekers op je website eenvoudig ‘volgen’ door gebruik te maken van UTM codes, goede CTA’s en formulieren voor gegevensverzameling in ruil voor extra content.

Content en je content kalender maken

Na het voltooien van de bovengenoemde stappen, heb je de basis gelegd voor je contentstrategie. Nu is het tijd om je content te creëren en dit om te zetten in een contentkalender. Jouw content sluit aan bij de strategie die je in de bovenstaande stappen hebt uitgestippeld. Je gaat aan de slag met de content uit de contentkalender. Maak je een video, schrijf je een artikel? Schrijf je een artikel puur ter informatie of schrijf je een artikel dat je wilt laten ranken in de organische zoekresultaten?

In elke fase van het See, Think, Do, Care-model en dus je contentstrategie gebruik je verschillende soorten content. Je wilt namelijk aanwezig zijn in alle fasen van de klantreis. Je contentplan moet verder gaan dan alleen het type content dat je gaat maken, het moet ook ingaan op wie het maakt, wanneer het wordt gemaakt en wanneer het (zie stap 8) wordt gepubliceerd en waar. Vergeet ook niet om momenten in jouw contentstrategie ‘leeg’ te laten. Hiermee bedoelen we dat je ook content kunt maken die inspeelt op de actualiteit. Dergelijke activiteiten maken misschien geen standaard deel uit van je contentplan, maar zullen wel degelijk terugkomen in je communicatiekalender. Houd hier rekening mee. Want als er een belangrijke ontwikkeling binnen jouw branche is, of je bedrijf wint een award, dan wil je dit natuurlijk meenemen in je contentstrategie. Ook al was je hier nog niet op ‘voorbereid’…

Er zijn diverse mogelijkheden voor content die u kunt creëren. Hierbij kunt u denken aan:

 • Blog en vlog artikelen
 • E-book en whitepapers
 • Cases
 • Podcasts, webinars en cursussen
 • Infographics, webinars en cursussen
 • Social media
 • Persberichten

Blog- en vlogartikelen zijn de meest voorkomende vorm van content binnen bedrijven. Deze artikelen bieden waardevolle informatie voor jouw doelgroep. Ze kunnen een verkoopboodschap bevatten, maar worden meestal gebruikt voor emotionele boodschappen. Deze artikelen beantwoorden vaak de ‘waarom’ en ‘hoe’ vragen van potentiële klanten en bevatten vaak redenen, tips of andere handige trucs.

Video is erg populair, dus probeer video-marketing te gebruiken voor jouw artikelen. Je kunt een blogartikel ook opnemen als video met een transcript eronder. Het maken van een video hoeft niet moeilijk te zijn.

E-books en whitepapers zijn online boeken die bezoekers van jouw website kunnen downloaden. Je kunt ze gratis aanbieden, tegen betaling of in ruil voor een e-mailadres. Vooral de laatste optie is waardevol voor het genereren van leads die potentiële klanten kunnen worden.

E-books en whitepapers vormen vaak een aanvulling op de content. Ze bevatten extra tips, een volledige handleiding of een stappenplan. Na het lezen van een artikel wil de lezer misschien meer informatie. Dit is waar calls-to-action (CTA’s) in beeld komen, die de lezer leiden naar de extra informatie die je wilt aanbieden. De lezer kan dan de extra informatie downloaden en jij als bedrijf kunt hen (na toestemming) via marketing automation en nieuwsbrieven extra informatie over jouw bedrijf sturen. Op deze manier voorzie je jouw doelgroep van handvatten die hen uiteindelijk kunnen overtuigen om zaken te doen met jouw bedrijf.

Cases en reviews

Of je nu een B2B-bedrijf bent of B2C, je hebt te maken met klanten. Klanten die een samenwerking (al dan niet langdurig) zijn aangegaan met jouw bedrijf. Hoe waardevol is de content die rechtstreeks van jouw klanten afkomstig is? Denk aan een videogetuigenis waarin jouw klant uitlegt hoe waardevol jij bent voor zijn of haar groei. In B2C denk je hierbij aan beoordelingen van klanten die jouw snelle levering, service en andere belangrijke zaken prijzen. Deze input kun jij vervolgens gemakkelijk verwerken in jouw contentstrategie en hier weer nieuwe content uit putten.

Podcasts, webinars en online cursussen

Iedereen heeft het tegenwoordig druk. Artikelen worden vaak snel gescand. Zorg er daarom voor dat jouw doelgroep zelf kan kiezen wanneer en hoe ze jouw content consumeren. Een podcast kan bijvoorbeeld beluisterd worden in de auto, zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Een webinar kan ‘s avonds worden georganiseerd en een online cursus kan altijd beschikbaar zijn, zodat iedereen op zijn eigen tempo de lesstof kan doornemen.

Infographics

Infographics kunnen informatie (zoals redenen, stappen, tips) op een overtuigende manier ordenen en visualiseren, beter dan woorden alleen. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden. Visualiseer jouw content. Zijn er stappen die met behulp van afbeeldingen duidelijker kunnen worden gemaakt? Maak dan zeker een infographic. Je kunt deze naast de geschreven content aanbieden of als download op jouw website plaatsen in ruil voor een e-mailadres om jouw mailinglijst te laten groeien.

Social media

Het delen van jouw content via sociale media (ongeacht welke je gebruikt) wordt vaak over het hoofd gezien bij het creëren van content. Het is echter van essentieel belang om het posten op sociale media en het opnemen van social media marketing in jouw content strategie om het bereik en de organische vindbaarheid van jouw bedrijf te vergroten. Enkele veelvoorkomende sociale netwerken waar bedrijven vaak op posten, zijn onder andere:

 • WhatsApp
 • Facebook
 • Instagram
 • LinkedIn
 • YouTube

Zorg ervoor dat je sociale media kanalen al zijn bepaald in stap 3 en aansluiten bij je doelgroep en de boodschap die je wilt overbrengen.

Persberichten

Ja, het is waar, de ‘ouderwetse’ persberichten. Bij het opstellen van een contentstrategie maak je gebruik van een mediaplan (zie stap 8) en daarbij hoort ook de traditionele media. Kranten en nieuwssites kunnen een grote rol spelen in het vergroten van de zichtbaarheid van jouw content. Het is daarom belangrijk om te bedenken dat bepaalde artikelen, onderzoeken of andere feiten nieuwswaardig kunnen zijn wanneer je kiest voor een bepaald soort content.

Maak een mediaplan

Het is essentieel om je content strategie te combineren met een mediaplan om succesvol te zijn in content marketing. Denk groot en pas het aan jouw behoeften aan. Als je budget hebt voor televisie, radio of magazine advertenties, integreer dit dan zeker in je contentstrategie. Denk ook na over hoe je je content gaat promoten. Misschien wil je je cursus wel via Google Ads promoten en moet je hiervoor een Google Ads campagne opzetten.

Door te weten wat je wilt vertellen (de boodschap), aan welke doelgroep, via welk kanaal en op welke manier (artikel, video, podcast, enz.) kun je je mediaplan volledig uitstippelen in een gedegen mediaplan. Een onmisbaar onderdeel hiervan is de contentkalender. Hierin plan je wanneer je de media uit je contentstrategie gaat maken en publiceren op de kanalen die in je mediaplan beschreven staan.

Om het beste resultaat te behalen, mag je niet vergeten om ook media voor social media te specificeren in je content marketing kalender. Je social media content strategie is een belangrijk onderdeel van je mediaplan. Als je een basisplan voor sociale media wilt maken, beantwoord dan deze vragen voor elk kanaal dat je overweegt:

 • Waarom gebruik ik dit sociale kanaal?
 • Wat is het gewenste gedrag van mijn doelgroep op dit kanaal?
 • Sluit mijn content aan bij het gekozen kanaal?

Door het opstellen van een social media kalender en het integreren ervan in je mediaplan, kun je er zeker van zijn dat je je doelstellingen behaalt.

Een contentkalender maken

Een contentkalender is essentieel voor het succes van jouw contentstrategie. Het helpt jouw team om georganiseerd te blijven en zorgt voor een duidelijke planning van alle content die je wilt publiceren. Door structuur aan te brengen in je planning, kun je trouw blijven aan je contentstrategie en je doelstellingen behalen. Het gebruik van een communicatiekalender zorgt voor meer rust en helpt je om de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste doelgroep over te brengen. Het is de basis van een effectieve inbound marketingstrategie. Kies wat het beste past bij jouw bedrijf: een uitgebreide contentkalender voor een heel jaar of een meer beknopte versie.

In een contentkalender plan je al je content gedetailleerd uit. Denk aan de vier puzzelstukken van het organiseren van je contentstrategie zoals eerder beschreven. Combineer dit met je doelstellingen en hoe je het meetbaar gaat maken. Ook geef je bij het maken van een contentkalender aan welke content je gaat creëren, wie dit doet, voor welk kanaal en wanneer. Op deze manier weet je precies wanneer je welke content moet maken binnen een bepaald thema. Dit kan variëren van korte berichten tot video’s, flyers, webpagina’s of bijvoorbeeld televisiecommercials.

Het gebruik van een contentkalender biedt vele voordelen, ongeacht of je je content dagelijks, wekelijks of maandelijks wilt plannen.

1. Maak de contentkalender voor iedereen toegankelijk
Niet iedereen hoeft eraan bij te dragen, maar het is handig als iedereen binnen jouw bedrijf op de hoogte is van wat er gepland staat. Bovendien is er veel content beschikbaar binnen verschillende afdelingen. Je kunt content vinden bij de klantenservice, de marketingafdeling, de salesafdeling of de productieafdeling. Dit kan waardevolle input zijn voor jouw contentkalender.

2. Een contentplan is nooit definitief
Denk niet dat je klaar bent zodra je een plan hebt gemaakt. Jouw contentstrategie kan in de loop der tijd veranderen, of je kunt nieuwe markten of kansen op het gebied van content ontdekken. Natuurlijk blijf je trouw aan de basisstrategie die is uitgestippeld, maar er kunnen altijd veranderingen optreden.

3. Kies een geschikt mediaplanformaat voor jouw bedrijf
Er zijn talloze formaten, kalenderopties en sjablonen beschikbaar, kies degene die het beste bij jouw bedrijf passen. Als je net begint met contentmarketing, is het aan te raden om te beginnen met een eenvoudig sjabloon. Een communicatiekalender die aangeeft welke content je in welke week of maand gaat maken, in combinatie met je doelgroep, doelstellingen en kanalen.

4. ‘Put a pin in it’ content
Tijdens een brainstormsessie voor content kunnen er allerlei creatieve ideeën naar voren komen. Dat is geweldig! Een brainstormsessie is het meest effectief wanneer iedereen zijn of haar ideeën deelt. Misschien is jouw bedrijf op dit moment nog niet klaar om volledige cursussen te ontwikkelen, maar onthoud de ideeën wel. Maak een soort backlog contentplanning en zorg ervoor dat de ideeën niet verloren gaan.

Aan de slag met jouw contentstrategie en contentkalender

Met behulp van een contentkalender kun je vooruit plannen en rekening houden met feestdagen. Op deze manier kun je van tevoren weten wanneer het Pasen, Sinterklaas of Kerst is en je content hierop afstemmen. Dit is vooral handig omdat volgens het Content Marketing Institute 92 procent van de content marketeers sociale media gebruikt om hun content te verspreiden. Door de overvloed aan content is het namelijk moeilijk voor marketeers om op te vallen tussen alles wat hun klanten op hun tijdlijn tegenkomen.

Het vergt tijd, organisatie en creativiteit om een succesvolle contentstrategie te ontwikkelen. Van het opzetten van de basis van jouw contentplan tot het implementeren van tools om je content efficiënter te beheren, het opstellen van de overkoepelende contentstrategie en dit jaarlijks herhalen.

Na het doornemen van alle tips is het nu tijd om zelf aan de slag te gaan met het opstellen van jouw contentkalender en contentstrategie. Content marketing is een breed begrip en vereist aanzienlijke tijd en inspanning. Heb je hier geen tijd voor of kun je wat extra hulp gebruiken? Als content marketing bureau beschikken wij over experts op het gebied van content die precies weten hoe ze dit moeten aanpakken. Tijdens een interactieve brainstormsessie kunnen we samen een volledige contentstrategie ontwikkelen die we vervolgens uitwerken tot een contentplan. We denken ook mee over welke media in het mediaplan moeten worden opgenomen.

Dit kan zo uitgebreid of beperkt zijn als jij wilt. Jij kent jouw bedrijf het beste en weet wat het nodig heeft, terwijl wij de expertise hebben om je te ondersteunen op het gebied van content marketing. Wil jij ook dat jouw bedrijf succesvol is en dat de gecreëerde content effectief wordt verspreid? Ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen met onze gratis Quickscan. Hiermee analyseren we jouw digitale marketinginspanningen en kijken we samen naar verbeterpunten. Vraag snel de gratis Quickscan aan en wij helpen je graag!

Derrik van bemmel dvbmedia

Derrik van Bemmel is Online Performance Marketeer met meer dan 10 jaar ervaring bij opdrachtgevers zoals OOM verzekeringen, Pearle Opticiens, Jaarbeurs Utrecht, International Card Services (ICS). 

Plan een online afspraak in voor een vrijblijvende brainstorm om jouw ideale online marketing strategie vorm te geven.

Neem vrijblijvend contact met ons op

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar boven