Het ontwikkelen van een online marketingplan voor uw onderneming.

Maak jouw digitale marketingstrategie effectief met slechts een paar eenvoudige stappen.

Online marketing strategieën zijn essentieel voor het succes van digitale marketingactiviteiten voor jouw bedrijf. Door een goede online marketing strategie te hebben, weet je precies op welke kanalen je moet focussen. Dit zal leiden tot groei in termen van leads, klanten en omzet, allemaal in lijn met de marketingdoelstellingen.

De digitale marketingstrategie vormt de basis van het online marketingplan dat je opstelt. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van een effectieve online marketing strategie en hoe je deze strategie kunt bepalen.

Starten met een online marketing strategie

Bedrijven stellen vaak de vraag in ons vakgebied: “Hoe kan ik beter gevonden worden op Google?” Of ze maken de opmerking: “We willen beginnen met adverteren op Google.” Het is belangrijk om na te denken of deze kanalen daadwerkelijk zullen opleveren wat er verwacht wordt.

Is jouw doelgroep actief op zoek binnen Google? Gebruiken ze sociale media? Of maken ze gebruik van een marketplace zoals Bol.com of Booking.com?

Elk bedrijf is uniek. Hoe kan jouw digitale marketingstrategie dan hetzelfde zijn? Onthoud dat wat werkt voor jouw concurrentie, mogelijk niet werkt voor jouw bedrijf, zelfs als jullie in dezelfde branche zitten en dezelfde producten of diensten verkopen. Maak onderscheid met een persoonlijke internetmarketingstrategie die is afgestemd op jouw bedrijf.

Een goede online marketingstrategie levert meer op wanneer je begint met de volgende vragen:

 • Wat is het beoogde resultaat van het implementeren van een online marketing strategie?
 • Wat zijn mijn doelstellingen voor de komende vijf jaar?
 • Wie vormt momenteel mijn doelgroep?
 • En welke kanalen gebruiken zij?
 • Welke uitdagingen of problemen ondervindt mijn doelgroep?
 • Welke oplossing kan ik hiervoor bieden? Met andere woorden, waar excelleert mijn bedrijf in?
 • Hoe ontdekken potentiële klanten ons bedrijf op dit moment?

Vraag dezelfde vragen aan je collega’s. Dit kan al een duidelijk beeld geven van hoe iedereen binnen de organisatie denkt en kan nieuwe inzichten bieden voor de implementatie van online marketingstrategieën.

Het opstellen van online marketing strategieën is van essentieel belang voor het succes van jouw digitale marketingcampagnes. Door het definiëren van de doelgroep en het begrijpen van hun behoeften en online gedrag, kun je relevante content creëren en de juiste kanalen kiezen om jouw online strategie effectief uit te voeren. Het is een proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd en niet overhaast mag worden.

Wat is een online strategie?

Een online marketingstrategie is een bedrijfsstrategie die alle online activiteiten omvat om het bedrijf of merk te promoten. Dit omvat onder andere zoekmachine marketing (SEO en SEA), contentmarketing, sociale media marketing, e-mailmarketing en meer. Het is essentieel om de Unique Selling Points (USP’s) van het bedrijf via alle digitale kanalen over te brengen. Vergeet daarbij niet om de online marketingstrategieën te meten, analyseren en bij te sturen.

Met een online marketingstrategie stel je de doelstellingen vast die je wilt bereiken met behulp van online marketing. Het is belangrijk om zowel op korte als lange termijn rekening te houden met het bereiken van je doelgroep. Daarnaast bepaal je welke middelen je precies nodig hebt om deze doelstellingen te bereiken. Door je online marketinginspanningen in kaart te brengen, krijg je inzicht in waar je prioriteiten liggen en welke richting je opgaat. Op deze manier heb je eenvoudig een voorbeeld van een digitale marketingstrategie tot je beschikking.

In zes stappen een marketing strategie opstellen

Het opzetten van een online marketingstrategie vereist zes stappen. Het is belangrijk om de kernwaarden van de organisatie in gedachten te houden. Voor sommigen kan dit een lastige opgave lijken. Door ons stappenplan te volgen, kun je zelf een effectieve digitale marketingstrategie opzetten voor jouw bedrijf.

Start met je bedrijf definiëren

Of je nu net gestart bent of al lang een gevestigde naam bent in jouw markt. Een goede marketing strategie begint bij het begin. Wie ben je? Wat mist de wereld als jij er niet meer bent? Waar sta je voor en wat wil je bereiken.

Maak het zowel klein als groot. Dus wat wil je bereiken over een jaar. En over vijf jaar? Over tien? En wat is je ultieme stip op de horizon? Pas als je weet welke doelen je wilt bereiken kun je dit vorm geven in een online marketing strategie. Wat zijn de Unique Selling Proposition (USP) en hoe onderscheid je je van de concurrenten?

Beschikt u over een missie en visie? Hoe gaat u deze communiceren? Welke online tools ondersteunen dit? Overweeg ook of een combinatie van online en offline tools een goede strategie is voor uw bedrijf. Uw bedrijf staat centraal. Dit vormt de basis van een effectieve online marketingstrategie. Vergelijk het met een SWOT-analyse waarbij u zich richt op de sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen om uw doelen op verschillende manieren te bereiken.

Bepaal je doelgroep

Het is cruciaal voor het succes van online marketing om je te richten op je doelgroep. Begin met het verzamelen van informatie over je doelgroep. Op wie richt je je precies? Waar bevinden deze mensen zich? Welke obstakels moeten zij overwinnen voordat ze met jou willen samenwerken? Maak je doelgroep zo specifiek mogelijk om beter te kunnen inspelen op hun behoeften.

Het is handig om buyer persona’s van je doelgroep te creëren. Deze persona’s zijn fictieve personen gebaseerd op echte mensen uit je doelgroep, elk met hun eigen kenmerken en identiteit. Door middel van onderzoek kom je erachter wie deze personen zijn, waar ze tegenaan lopen en waar ze online actief zijn.

Het is van essentieel belang om een persona te hebben om te weten hoe je jouw doelgroep moet aanspreken en welke boodschappen je moet gebruiken. Een buyer persona is absoluut noodzakelijk bij het opstellen en succesvol uitvoeren van een online marketing strategie. Bij elke digitale marketingstrategie die wij ontwikkelen, beginnen we altijd met het identificeren van de doelgroep.

Vergelijk de concurrentie

Het opstellen van een succesvolle online marketing strategie vereist een grondige analyse van de markt en de concurrentie. Wat zijn de activiteiten van je concurrenten? Wie zijn je concurrenten eigenlijk? Op welke kanalen zijn zij actief? Op welke doelgroep richten zij zich? Wat zijn hun Unique Selling Points (USP’s) en Unique Buying Reasons (UBR’s)?

Vergeet niet om ook over de landsgrenzen heen te kijken. Wat doen vergelijkbare bedrijven in het buitenland? Hebben zij wellicht een interessante online marketing strategie ontwikkeld? Door een effectieve strategie te implementeren met de concurrentie in gedachten, kun je je online aanwezigheid vergroten en je merkbekendheid versterken. Gebruik de concurrentie als inspiratie en geef er net een eigen draai aan!

Stel doelen op voor je online strategie

De doelstelling is van cruciaal belang voor de online marketingstrategie. Zorg ervoor dat de doelstellingen concreet en goed meetbaar zijn. Het is essentieel dat je duidelijk kunt zien dat de inspanningen voor jouw digitale marketingstrategie effectief zijn geweest.

Zorg ervoor dat je doelstellingen meetbaar zijn en werk met KPI’s. Elk online marketingmiddel heeft verschillende KPI’s. De KPI’s voor content zijn heel anders dan die voor de salesafdeling. Dit geldt ook voor je digitale marketingstrategie. Deze is bedrijfsbreed, maar kan specifieke elementen bevatten per kanaal, doelgroep en afdeling binnen je bedrijf. Denk hierbij aan: aantal bezoekers, aantal bestellingen, ROAS, POAS, conversies, enzovoort.

Het is van groot belang dat je SMART werkt bij het opstellen van je doelen. Dit betekent dat je doelen moeten voldoen aan de volgende criteria:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdsgebonden

Het is belangrijk om realistische doelen te stellen voor de omzetgroei. Als je al jarenlang een groei van 5% hebt behaald, is het niet realistisch om te verwachten dat je in één jaar tijd met 30% zult groeien. Zorg ervoor dat je doelen ambitieus zijn, maar ook haalbaar. Daarnaast is het essentieel om je online kanalen effectief in te zetten. Een goede online strategie verbindt de doelstellingen met de juiste kanalen.

Kies de juiste online kanalen voor de doelgroep

Een effectieve marketingstrategie kan niet zonder de juiste online marketingkanalen. Elk online marketingkanaal heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Denk aan Google Ads, zoekmachineoptimalisatie, e-mailmarketing, inbound marketing, contentmarketing en social media. Het is belangrijk om te bedenken welke online kanalen jouw doelgroep graag gebruikt en op welke manier zij het liefst benaderd willen worden. Kies vervolgens de kanalen die het beste bij jouw bedrijf passen.

Bij het bepalen van jouw online marketing strategie is het van belang om rekening te houden met jouw persona’s en doelstellingen. Je dient een keuze te maken welke kanalen je hierin opneemt. Daarnaast is het essentieel om jouw marketingbudget op een verstandige manier te gebruiken. Indien je een beperkt budget hebt, is het verstandig om te starten met de kanalen die het snelst jouw doelen bereiken. Op deze manier kun je de extra omzet die je behaalt hebt weer investeren in andere kanalen. Op deze manier kun je stap voor stap jouw online marketing strategie verder uitbreiden!

Giet je online marketing strategie in een plan

Geen enkele online strategie kan succesvol zijn zonder een plan. Dit is al eerder benadrukt, maar toch wordt het vaak genegeerd. Nadat je je doelgroep hebt bepaald, je doelen hebt vastgesteld en de kanalen hebt gekoppeld, is het nu tijd om de online strategie om te zetten in een concreet plan dat ook daadwerkelijk nieuwe klanten oplevert.

Bij Dtch. Digitals maken we gebruik van het See, Think, Do, Care online marketing model om je online marketingplan op te stellen. Door dit model toe te passen, kun je jouw gekozen online strategie in een plan gieten dat elke fase van de klantreis aanpakt. Hierdoor vergroot je je online bereik en behaal je succes met je online marketing. Het is belangrijk om met behulp van dit model rekening te houden met alle fases van de klantreis. Dit betekent echter niet dat je jouw product of dienst direct in alle fases moet lanceren. Een goed marketingplan kan ook slechts een deel van de klantreis beslaan. In principe kun je dus per fase werken aan passende online marketing strategieën en deze later implementeren.

Een online marketing strategie is nooit af

Met de hierboven genoemde stappen is het mogelijk om zelf een online marketingstrategie te ontwikkelen. Samen met een goed online marketingplan kun je grote stappen zetten met je bedrijf. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een online strategie nooit voltooid is. Jouw doelgroep kan veranderen, vooral wanneer je nieuwe diensten of producten aanbiedt. Nieuwe online kanalen worden gelanceerd waar je mogelijk nog niet aanwezig bent.

Houd er daarom rekening mee dat je je digitale marketingstrategie regelmatig moet aanpassen. Sommige dingen werken wel, terwijl andere zaken niet werken.

Derrik van bemmel dvbmedia

Derrik van Bemmel is Online Performance Marketeer met meer dan 10 jaar ervaring bij opdrachtgevers zoals OOM verzekeringen, Pearle Opticiens, Jaarbeurs Utrecht, International Card Services (ICS). 

Plan een online afspraak in voor een vrijblijvende brainstorm om jouw ideale online marketing strategie vorm te geven.

Neem vrijblijvend contact met ons op

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar boven