Gebruik maken van display- en videoadvertenties?

Vraag nu de kosteloze Google Quickscan aan.

Bij display adverteren maak je gebruik van banners op diverse websites om te adverteren. Het Google Display Netwerk biedt de mogelijkheid om maar liefst 90% van alle internetgebruikers wereldwijd te bereiken. Dit netwerk omvat meer dan twee miljoen websites waarop jouw advertenties kunnen verschijnen. Enkele bekende websites in het display netwerk zijn YouTube.com en Weather.com. Met display advertising kun je een breed publiek bereiken. Dankzij de uitgebreide targeting opties kun je echter ook heel specifiek bepalen op welke websites jouw advertenties worden weergegeven, waardoor je effectief kunt adverteren. Het enige wat je nodig hebt is een Google Ads account. Wil je beginnen met display of video adverteren? Wij staan klaar om je te helpen!

Display adverteren: wat is het en hoe werkt het?

Het gaat hier niet om adverteren in het zoeknetwerk van Google en de betaalde zoekresultaten. Het zoeknetwerk van Google is bedoeld voor gebruikers die direct op zoek zijn naar informatie in de zoekmachine van Google. Aan de andere kant is display adverteren een passieve vorm van adverteren. Waarschijnlijk heb je vandaag al enkele display advertenties gezien, bijvoorbeeld toen je op Nu.nl aan het kijken was. Misschien zijn de banners die een product of dienst promoten op deze site je opgevallen. Deze banners maken deel uit van het display netwerk.

De kosten van banners in het display netwerk worden vaak berekend op basis van CPM (kosten per 1.000 vertoningen) of op basis van CPC (kosten per klik). Tegenwoordig zien we ook steeds vaker dat je kunt adverteren op basis van CPA (kosten per verkoop) en CPL (kosten per lead) in het display netwerk.

Je betaalt dus een variabel bedrag, afhankelijk van wat de banner daadwerkelijk oplevert (vertoningen, klikken, verkopen of leads). Bij kranten of langs de snelweg betaal je een vast bedrag voor je reclame-uiting, zonder te weten wat het precies zal opleveren.

Waarvoor kun je display banners gebruiken?

Display advertising kan op verschillende manieren worden ingezet. Enerzijds kan het worden gebruikt om een nieuwe doelgroep kennis te laten maken met jouw bedrijf. Anderzijds kan display advertising worden ingezet voor dynamische remarketing van bestaande websitebezoekers, waardoor leads kunnen worden gegenereerd. Daarnaast kunnen display advertenties dezelfde doelen dienen als traditionele gedrukte advertenties, namelijk het informeren over een nieuw product of het vergroten van de merkbekendheid.

De meeste banners zijn klikbaar en het doel van deze advertenties is dan ook om interactie te genereren. Hieronder zullen we enkele mogelijke doelen van display advertenties toelichten.

Merkbekendheid kan worden vergroot door middel van banneradvertenties, waardoor mensen gemakkelijk jouw product of dienst herkennen.

Leadgeneratie kan worden gestimuleerd door display advertenties, die ook een effectieve manier zijn om je e-mailbestand uit te breiden. Daarnaast kunnen display banners worden gebruikt om te verwijzen naar producten, diensten of abonnementsdiensten.

Remarketing is een strategie waarbij mensen die eerder jouw website hebben bezocht, maar bijvoorbeeld niet hebben ingeschreven voor de nieuwsbrief of geen andere actie hebben ondernomen, opnieuw kunnen worden benaderd met behulp van display advertenties.

Over het algemeen worden banners geplaatst op websites met een groot aantal bezoekers. Het is tevens van belang dat de website waarop je adverteert relevant is voor jouw bedrijf, zodat je de juiste doelgroep bereikt die geïnteresseerd is in informatie binnen jouw sector.

Waarom is display adverteren effectief?

Een pluspunt van online adverteren in vergelijking met traditionele offline advertenties is dat de effectiviteit goed meetbaar is. Bij display banners is de belangrijkste maatstaf voor effectiviteit de click-through-rate. De click-through rate (CTR) wordt berekend door het aantal gebruikers dat op de advertentie heeft geklikt te delen door het aantal keren dat de advertentie is weergegeven (impressies).

Dit betekent dat bij een advertentie met een CTR van 3%, er van de honderd vertoningen drie personen hebben geklikt. Hoe hoger de CTR, hoe effectiever de advertentie is.

Waar moet je rekening mee houden als je een display advertentie maakt?

Je hoeft geen professionele ontwerper te zijn om een banner te kunnen maken, maar een ontwerper maakt natuurlijk wel de meest opvallende en effectieve banners. Als je zelf aan de slag wilt gaan, zijn er online genoeg tools beschikbaar waarmee je een mooi ontwerp kunt maken.

Bij het maken van een beeldadvertentie voor het display netwerk zijn er een aantal principes waar je rekening mee moet houden:

1. Bepaal je belangrijkste doel en wat je wilt bereiken – Voordat je een banner gaat ontwerpen, is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is en wat je van hen wilt. Wil je dat ze op je advertentie klikken, een product kopen of een dienst uitproberen? Denk hier eerst goed over na voordat je aan het ontwerpen begint.

2. Ontdek je unieke eigenschappen – Dit is ook een belangrijke vraag om te stellen voordat je aan je banner begint. Op basis hiervan kun je de tekst en de call-to-action van je banner bedenken.

3. Kies een standaard formaat – Aangezien de meeste websites standaard formaten voor banneradvertenties gebruiken, is het belangrijk dat je je aan deze standaardformaten houdt. Als je hiervan afwijkt, loop je het risico dat je advertentie wordt uitgerekt of afgesneden, wat resulteert in een lagere klikfrequentie.

4. Gebruik foto’s van hoge kwaliteit – Foto’s en afbeeldingen van lage kwaliteit wekken wantrouwen op bij een merk. Uit onderzoek blijkt dat 54% van de gebruikers niet op banneradvertenties klikt omdat ze deze niet vertrouwen.

5. Gebruik leesbare lettertypen – Het is belangrijk dat de gebruiker begrijpt wat je aanbiedt en wat hij krijgt als hij op je banner klikt. Kies daarom voor leesbare lettertypen.

6. Zorg ervoor dat je merk herkenbaar is door consistent gebruik van de kleuren van je merk. Kies een aantal kleuren die bij je bedrijf passen en gebruik deze kleuren in al je communicatie-uitingen.

7. Voeg een branding element toe aan je banner, zoals je logo, bedrijfsnaam of website. Dit helpt mensen om je te herkennen naast het gebruik van kleur in je merk.

8. Houd je banner eenvoudig en vermijd te veel informatie. Een eenvoudige banner zorgt ervoor dat de juiste boodschap duidelijk gecommuniceerd wordt naar je doelgroep.

Verschillende vormen

Er bestaan diverse vormen van display adverteren, elk met verschillende mogelijkheden. Voorbeelden hiervan zijn Google Shopping, YouTube adverteren, remarketing en adverteren met beeld- en tekstadvertenties. Elke vorm van adverteren heeft zijn eigen voordelen en kenmerken. In tegenstelling tot tekstadvertenties kunnen sommige advertentievormen alleen worden weergegeven in het Google Display Netwerk.

Beeldadvertenties bevatten animaties of afbeeldingen en worden vaak ondersteund door een call-to-action die gebruikers aanspoort tot actie.

Bereik je eigen doelgroep met video marketing

Of je nu wilt werken aan je naamsbekendheid of meer contactaanvragen en leads wilt genereren, video marketing is een effectieve manier om je bedrijf te promoten. Videoadvertenties bieden de mogelijkheid om gebruikers een positieve boodschap over je merk of product mee te geven. Deze advertenties kunnen worden weergegeven rondom een video of in een video zelf. Rich-media advertenties maken gebruik van verschillende elementen zoals Flash en tekst om de gebruiker echt bij de advertentie te betrekken. Het belangrijkste kanaal voor video marketing is YouTube, waar je kunt adverteren via Google Ads voor video. Je video’s worden dan getoond op de weergavepagina’s van YouTube, zowel in als rondom andere video’s.

Gericht adverteren door toevoegen categorieën en zoektermen

Door het toevoegen van categorieën en zoektermen is het mogelijk om zeer gericht te adverteren. De mogelijkheden voor targeting zijn hier ook uitgebreid. Gebruikers kunnen worden getarget op demografische kenmerken, interessegebieden, thema’s, enzovoort. Ons advies is om verschillende targeting mogelijkheden te combineren, zodat de meest relevante doelgroep wordt bereikt.

Het voordeel van adverteren op YouTube is dat je alleen betaalt wanneer een kijker ervoor kiest om de video te bekijken of de videoadvertentie te blijven bekijken. De kosten voor adverteren op YouTube blijven transparant. Daarnaast biedt YouTube een Analytics-tool waarmee je gemakkelijk inzicht krijgt in de prestaties van je advertenties, zoals de betrokkenheid.

Beeld en geluid, afbeeldingen tot tekst

Er zijn verschillende soorten video’s te vinden op YouTube. Hierdoor zou men kunnen denken dat advertenties ook in videoformaat moeten worden aangeboden. Dit is echter niet helemaal waar. Op YouTube kun je niet alleen adverteren via video’s, maar ook via afbeeldingen – ook wel banners genoemd – en met behulp van tekstadvertenties. Het doel van Google is namelijk om relevante resultaten en advertenties aan klanten te tonen. Het maakt dus niet uit in welke vorm de advertentie wordt weergegeven, zolang deze maar zo relevant mogelijk is.

DVB Digital voor display en videoadvertenties

Wil je je bekendheid vergroten? Je doelgroep specifiek bereiken met een boodschap en aanwezig zijn op de momenten dat ze online zijn? De mogelijkheden voor display-advertenties en videomarketing zijn eindeloos.

DVB Digital is een Google Ads-gecertificeerde partner, wat betekent dat we gespecialiseerd zijn in adverteren op Google en binnen het Display Netwerk van Google. Als Google Partner hebben we ook directe lijnen met Google, waardoor we updates en nieuwe ontwikkelingen als een van de eerste bureaus in Nederland voor onze klanten kunnen inzetten en testen. Waar wacht je nog op?

Vraag de kosteloze Quickscan aan om te achterhalen welke mogelijkheden wij bieden op het gebied van display adverteren en video marketing.

Derrik van bemmel dvbmedia

Derrik van Bemmel is Online Performance Marketeer met meer dan 10 jaar ervaring bij opdrachtgevers zoals OOM verzekeringen, Pearle Opticiens, Jaarbeurs Utrecht, International Card Services (ICS). 

Plan een online afspraak in voor een vrijblijvende brainstorm om jouw ideale online marketing strategie vorm te geven.

Neem vrijblijvend contact met ons op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar boven