Hoe kan zoekmachine optimalisatie (SEO) worden toegepast?

Verken de opties voor SEO-optimalisatie en vergroot je organische online vindbaarheid dankzij ons team van deskundige SEO-specialisten.

Wat kun je verwachten?

Wat is zoek machine optimalisatie?

SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie, is een marketingstrategie die wordt toegepast om websites hoger te laten verschijnen in de organische zoekresultaten van zoekmachines. Bij zoekmachines zoals Google is er een onderscheid tussen het betaalde advertentiegedeelte bovenaan en het gratis organische gedeelte daaronder. Met SEO optimalisatie richt je je op het verbeteren van de organische vindbaarheid van een website of webshop.

Er zijn twee primaire categorieën van SEO:

 • Technische SEO (offpage SEO) omvat de technische aspecten van een website, zoals de codering, de snelheid en de gebruiksvriendelijkheid.
 • Inhoudelijke SEO (onpage SEO) richt zich op de kwaliteit en relevantie van de content op een website.

SEO is een voortdurend proces, aangezien zoekmachines constant bezig zijn met het verbeteren van hun algoritmes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen om zoekmachineoptimalisatie niet zelf te doen en dit uit te besteden aan een bureau.

FAQ

Zoekmachine optimalisatie is een specialistisch vakgebied waarover we regelmatig vragen ontvangen. Hieronder hebben we de meest gestelde vragen verzameld. Mocht jouw vraag er niet tussen staan, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder!

Bij zoekmachine optimalisatie, ook bekend als SEO (Search Engine Optimization), wordt een marketingstrategie toegepast om hoger in de zoekresultaten te verschijnen. Door middel van optimalisatie zal jouw website stijgen in de organische resultaten, zonder dat je hoeft te betalen voor de ontvangen klikken.

Binnen het vakgebied van zoekmachine optimalisatie houden SEO specialisten zich bezig met de volgende aspecten:

 • Zoekwoordonderzoek doen
 • SEO strategie uitwerken
 • SEO teksten schrijven (i.s.m. inbound marketeers)
 • SEO strategie
 • Conversie optimalisatie

Dankzij zoekmachineoptimalisatie ben je online uitstekend vindbaar in de organische zoekresultaten van de zoekmachine. Hierdoor ontvang je meer kosteloze klikken, wat resulteert in een toename van het aantal bezoekers op je website. Dit leidt op zijn beurt tot meer conversies en uiteindelijk meer klanten. Op basis van de zoekwoorden en het zoekvolume kan organische vindbaarheid gemiddeld 40 tot 60% van het zoekverkeer naar jouw website leiden, mits je in de top drie staat!

Bij het optimaliseren van een website voor zoekmachines zijn er verschillende factoren die kunnen helpen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

– Het optimaliseren van de content en zoekwoorden op de website
– Het toevoegen van alt-teksten aan afbeeldingen
– Het verbeteren van de domein autoriteit en linkprofiel
– Het optimaliseren van de laadtijd en snelheid van de website
– Het verbeteren van de technische aspecten van de website.

Het uitvoeren van SEO zelf is in principe kosteloos, maar het vergt wel tijd. Tijd is natuurlijk geld. Je zult zelf tijd moeten investeren of onze SEO-experts kunnen inschakelen. Als je ervoor kiest om je SEO uit te besteden, moet je de kosten zien als een investering die zichzelf terugverdient. Dit verschilt per bedrijf en branche. Het verkrijgen, zijn of behouden van organische vindbaarheid is voor elk bedrijf anders. Dit hangt af van de huidige waarde van jouw website, het aantal zoekwoorden waarop je rangschikt en wilt rangschikken, en de kwaliteit van jouw content.

Waarom SEO optimalisatie onmisbaar is voor elk bedrijf

 • Als je geen gebruik maakt van zoekmachine optimalisatie, loop je snel 60% van je potentiële bezoekers op je website mis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 60% van de gebruikers in Google niet op advertenties klikt.
 • Met zoekmachine optimalisatie vergroot je je naamsbekendheid, omzet en daarmee ook de winst voor je bedrijf. Het optimaliseren van je website voor zoekmachines zorgt namelijk voor een hogere conversie.
 • Je krijgt gericht verkeer naar je website toe. Potentiële klanten komen met een specifieke vraag of behoefte naar jou toe, waardoor je ze sneller kunt overtuigen om tot aankoop over te gaan.
 • Vergeet ook niet de lokale vindbaarheid! Veel zoekopdrachten zijn gerelateerd aan lokale intenties. Google maakt gebruik van locatiegegevens om de beste resultaten te tonen.
 • Zoekmachine optimalisatie is een investering voor de lange termijn. Als je je SEO blijft optimaliseren, blijf je langdurig vindbaar op het internet. Zodra je de top posities hebt bereikt, kun je hier lang van profiteren, maar dan moet je er wel mee aan de slag gaan.

Hoe werkt SEO optimalisatie?

SEO optimalisatie zorgt ervoor dat zoekmachines je website begrijpen en waarderen. Ze gebruiken een algoritme om websites te rangschikken in de zoekresultaten, van nummer één (het meest relevant voor de zoekopdracht) tot lager, afhankelijk van het zoekvolume en de concurrentie.

Een zeer specifiek en competitief zoekwoord zoals ‘hypotheek’ heeft ongeveer 11.300.000 resultaten. Met zoekmachine optimalisatie probeer je dus de eerste positie te behalen tussen die 11.300.000. Een uitdagende taak, dat optimaliseren ;-).

Het algoritme van Google is niet volledig te doorgronden. Ze geven wel updates over veranderingen binnen de zoekmachine en waar je je op moet richten.

Wat we wel weten, is dat het algoritme rekening houdt met verschillende factoren, waaronder:

 • De relevantie van de inhoud voor de zoekopdracht is van groot belang voor zoekmachines. Ze streven ernaar om gebruikers de beste resultaten te bieden, daarom krijgen websites met relevante inhoud een hogere rangorde.
 • De kwaliteit van de inhoud is ook een belangrijke factor voor zoekmachines. Ze willen gebruikers waardevolle informatie bieden, daarom krijgen websites met hoogwaardige inhoud een hogere rangorde. De inhoud is specifiek gericht op mensen en wordt ook op die manier beoordeeld.
 • Naast de inhoud speelt ook de autoriteit van de website een rol. Zoekmachines geven websites met een hoge autoriteit een hogere rangorde. De autoriteit wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid en kwaliteit van de backlinks naar een website.

Het optimaliseren van SEO is het proces waarbij ervoor wordt gezorgd dat jouw website goed presteert op deze factoren.

Voordelen en tips

Nu je bekend bent met zoekmachine optimalisatie en hoe het werkt, ben je wellicht geïnteresseerd in enkele handige tips en trucs. Het verbeteren van de vindbaarheid van jouw bedrijf kan worden bereikt door de volgende stappen te volgen.

1. Doe onderzoek naar relevante zoekwoorden

Voorafgaand aan het starten van SEO is het essentieel om onderzoek te doen naar relevante zoekwoorden die aansluiten bij jouw product of dienst. Dit zal je helpen bij het bepalen van de zoekwoorden die je wilt targeten en hoe je jouw content kunt optimaliseren voor deze zoekwoorden. Met behulp van tools kun je deze zoekwoorden aanvullen met zoekvolumes, oftewel het aantal keren dat er per maand op een woord gezocht wordt. Op basis van deze informatie kun je een inschatting maken van de inspanning die nodig is om gevonden te worden op de meest relevante zoekwoorden. Vervolgens kun je doorgaan naar stap 2…

2. Maak een strategie

Na het identificeren van zoekwoorden en volumes, is het belangrijk om te weten wat de huidige stand van zaken is en waar de focus op moet liggen. Een strategie helpt je om te bepalen op welke urls je al rangschikt, welke je mist en waar je je op moet richten. Pas wanneer de strategie duidelijk is, kun je aan de slag gaan met het creëren van content.

3. Creëer hoogwaardige content

De relevantie en waarde van de inhoud op je website zijn cruciaal voor het behalen van SEO-succes. Het is belangrijk om te laten zien wat je kunt betekenen voor je doelgroep met betrekking tot het zoekwoord en om al je content hierop af te stemmen. Net zoals jij nu hebt gezocht naar zoekmachine optimalisatie en dit artikel leest. Zorg ervoor dat je de relevante zoekwoorden op een natuurlijke manier in je content verwerkt, maar wel dat ze een bepaald percentage van de totale inhoud beslaan. Dit zal zoekmachines helpen om je website beter te begrijpen.

4. Optimaliseer je website (voor mobiele apparaten)

Het technische aspect is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO). Het is essentieel dat jouw website goed functioneert, bijvoorbeeld wat betreft laadtijd, gebruiksvriendelijkheid en weergave. Aangezien steeds meer mensen hun mobiele telefoon gebruiken om te zoeken, is het belangrijk dat jouw website goed is afgestemd op mobiele apparaten en voldoet aan de nieuwste technische eisen.

Naast het technische aspect is het ook belangrijk om gebruikers een eenvoudige manier van navigatie te bieden. Interne links spelen hierbij een belangrijke rol, omdat ze zoekmachines helpen om jouw website beter te begrijpen en de navigatie te verbeteren. Zorg er daarom voor dat jouw website een goede interne linkstructuur heeft.

5. Verwerf backlinks van andere websites

Je zoekwoorden kunnen nog zo goed in kaart zijn gebracht, je content is van topkwaliteit en je website techniek is uitstekend. Desondanks merk je geen toename in organisch verkeer. Dit komt doordat je ook moet werken aan de waarde van je domein. De waarde van je website in de ogen van Google wordt bepaald door backlinks. Deze links verkrijg je door middel van linkbuilding en zijn een belangrijk signaal voor zoekmachines. Zorg ervoor dat je backlinks van andere websites verkrijgt die relevant zijn voor je diensten, producten en branche.

Weet je zeker dat je dit zelf wilt doen?

Het optimaliseren van zoekmachines op organische wijze is een langdurig proces. Door hiermee aan de slag te gaan – en dit vol te houden – zal jouw website beter gewaardeerd worden door Google. Zoekmachineoptimalisatie in Google vergt veel tijd en is een vak apart. Je kunt zelf aan de slag gaan met SEO, maar uit onze ervaring blijkt dat SEO een tijdrovende klus is die vaak in conflict komt met andere lopende zaken, waardoor de posities snel dalen. In totaal zijn er veel aspecten waar je aan moet werken om online zichtbaar en succesvol te zijn en te blijven.

Elk bedrijf met een website wil hoog scoren in zoekmachines, maar heeft vaak niet de kennis, vaardigheden en middelen om dit te bereiken. Veel bedrijven hebben niet de benodigde kennis en tijd, waardoor SEO tegenwoordig steeds vaker wordt uitbesteed aan een SEO-optimalisatiebureau. Het is belangrijk om af te wegen of je zelf tijd wilt investeren of hulp wilt inschakelen.

Met behulp van een bureau voor zoekmachine optimalisatie kun je er zeker van zijn dat jouw website goed geoptimaliseerd wordt in zoekmachines zoals Google of Bing. Deze online vindbaarheid leidt tot winst voor zowel jou als jouw potentiële klanten die jouw bedrijf zullen ontdekken.

SEO is nauw verbonden met andere disciplines binnen online marketing, zoals SEA en inbound marketing. Bij het uitvoeren van zoekwoordanalyse, door een SEO-specialist, is goed geschreven marketingcontent essentieel. Inbound marketingexperts weten precies hoe jouw zoekwoorden moeten worden verwerkt om hoog te scoren in zoekmachines met jouw webpagina’s.

Bespaar tijd door niet zelf aan zoekmachine optimalisatie te doen.

Bekijk zoekmachine optimalisatie als een samenwerking tussen SEO, SEA, inbound specialisten en Google. Google stelt de regels vast die de specialisten en marketeers volgen! Voeg daarbij een samenwerking tussen jouw bedrijf en een SEO-bedrijf toe en dit zal ervoor zorgen dat je online beter gaat presteren. Hoe meer marketingmiddelen je inzet en hoe meer ze één duidelijke boodschap uitdragen, hoe beter je zult scoren in de zoekmachine.

Wil je aan de slag gaan met je organische vindbaarheid, maar vind je de verschillende optimalisatiemethoden te overweldigend? Vraag dan onze gratis Quickscan aan. Met deze scan kijken we naar je huidige positie – welke zoekwoorden ranken al – en welke je nog mist. Als zoekmachinemarketingbureau kijken we ook direct naar je website en hoe deze technisch presteert. Daarna kun je zelf beslissen of het uitbesteden van zoekmachineoptimalisatie wenselijk is voor jou, of dat je zelf aan de slag gaat met Google zoekmachineoptimalisatie.

Derrik van bemmel dvbmedia

Derrik van Bemmel is Online Performance Marketeer met meer dan 10 jaar ervaring bij opdrachtgevers zoals OOM verzekeringen, Pearle Opticiens, Jaarbeurs Utrecht, International Card Services (ICS). 

Plan een online afspraak in voor een vrijblijvende brainstorm om jouw ideale online marketing strategie vorm te geven.

Neem vrijblijvend contact met ons op

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll naar boven